top of page

Baby shower aneb jak uspořádat oslavu pro nastávající maminku?

V Česku se těhotenské večírky stávají čím dál oblíbenější! V našem článku najdete pár tipů a rad, jak na organizaci takové oslavy, ať už je to překvapení nebo plánovaná akce.


Možná se ptáte, co to vlastně „baby shower“ je? Název pochází z USA, je to výraz pro oslavu pro nastávající nebo již stávající maminky. Bývá většinou určený jen ženám a hlavním cílem dříve bylo předat nastávající mamince zkušenosti a cenné rady do života. V současnosti jsou však pravidla různá a k cenným radám přibylo navíc obdarovávání nenarozeného miminka.


Kdy nejlépe Baby shower zorganizovat a jaké místo na oslavu vybrat?

Baby shower nebo-li český těhotenský večírek je většinou organizován během třetího trimestru těhotenství (obvykle v sedmém - osmém měsíci těhotenství). Oslavu narození miminka je možné zorganizovat ale i po jeho narození.


Někdy je to setkání - překvapení, které zorganizují pouze kamarádky, a někdy toto setkání organizují kamarádky společně s nastávající maminkou. Dalším řešením je částečně zasvětit nastávající maminku (např. sdělit jí datum akce), ale zároveň jí neodhalit žádné podrobností a nevtáhnout ji do příprav. Je důležité neodkládat toto setkání až na poslední chvíli před porodem, protože život nás může různě překvapit.


Ohledně výběru místa se také klidně poraďte, některé těhotné ženy dají přednost spíše klidu a bezpečí jejich domova, jiné se těší na příjemné prostředí kavárny nebo na piknik v parku. Pokud přemýšlíte nad venkovní oslavou, je samozřejmě nutné zohlednit i počasí a roční období, kdy oslavu pořádáte.


Co připravit za občerstvení a kolik je tak akorát?

Vše vybírejte podle maminky. Zjistěte, může-li jíst vše, nebo má dietu. Mnoho maminek v těhotenství trpí cukrovkou nebo jí prostě vadí maso. Na její dietu se zeptejte během plánování, ale i několik dnů před oslavou. V těhotenství se vše velmi rychle mění. Co se týče Baby shower, najdete zde většinou malé občerstvení. Vytvořte sladký bar plný cupcakes (mini dortík), makronek, cakepops, cookies, brownies, a přidejte krásně vypadající skleněné dózy plné limonád a ovoce. Jako slaný tip můžeme doporučit jednohubky plné rozmanitých chutí - žitný chléb s Lučinou nebo jinou tvarohovou pomazánkou a na to nakrájet řepu a přidat rukolu. Nepopsatelné! Stejně tak se využijí ovocné nebo zeleninové talířky.


Budou se hosté a nastávající maminka bavit?

S programem to nepřekombinujte! Program záleží vždy na stylu oslavy i na vkusu budoucí maminky. Vždy je ale důležité, aby se maminka i hosté cítili příjemně. Aktivity a hry už jsou jen bonus, který pobaví a zároveň potěší všechny zúčastněné. Víte-li, že společnost je velmi ukecaná a hovor nebude váznout, nevymýšlejte zbytečné aktivity. Vázne to? Zkuste hry:

  • Tipněte si obvod bříška maminky.

  • Připravte knihu, kam hosté napíší rady nastávající mamince.

  • Sepsání přání pro miminko (Přeji ti …).

  • Hosté něco prásknou na maminku (Kdybych ti měla napsat něco o mamince, bylo by to…)

  • Tipování nebo hlasování za jméno miminka.

  • Kreslení na body pro miminko.

Kupony pro maminku

Rozdejte hostům papírové kartičky a fixy a požádejte je, aby vyrobili originální kupony pro maminku. Každý z hostů by měl nabídnout nějakou službu, která rodičům usnadní život. Může to být třeba večerní hlídání, nabídka dovezení nákupu až domů ke dveřím nebo umytí všech oken v bytě.

Kupony se jako dárek hodí hlavně pro rodiče, kteří nemají poblíž žádné příbuzné, již by jim s dětmi mohli pomoci.


První knihovna

Požádejte pozvané hosty, aby přinesli jejich oblíbenou dětskou knihu a založte společně miminku jeho první knihovničku. Na oslavě pak poproste o napsání osobního věnování na první stranu knížky. Maminka bude mít nejen spoustu krásných knih, ze kterých bude moci miminku číst, ale zároveň i vzpomínku na každého hosta.


Hlavně všechno foťte! Tyto vzpomínky Vám totiž zůstanou navždy. Jako další tip nabízíme zapůjčení INSTAXU, kde budete mít fotky ihned a můžete je nastávající mamince nalepit rovnou s nějakou radou do fotoknihy na památku.


Výzdoba, jako hlavní hřeb

Barva výzdoby se již tradičně vybírá podle pohlaví dítěte. Pokud se jedná o holčičku - převažuje růžová barva, pokud o chlapečka - modrá barva. Některé maminky však toto dělení nemají rády nebo neznají pohlaví dítěte, univerzálním řešením je pak příprava výzdoby v jemných, pastelových barvách. Spoustu dekorací pořídíte u nás v e-shopu, nebo využijte našich služeb a o výzdobu se Vám rády postaráme.


A co dárky?

Hlavním cílem baby shower je nejen sejít se, oslavit mateřství a miminko, ale přinést mamince a miminku vhodné dárky do výbavičky. Na party se často sejdou kojenecké lahve, dudlíky, bryndáčky, plenky, bačkůrky, plédy a deky, či další kojenecké oblečení. Mohu to však být i dárečky pro maminku, především je vhodná tělová či pleťová kosmetika nebo dekorativní i funkční drobnosti do vybavení domácnosti. Pokud nastávající maminka o připravované oslavě ví, zeptejte se jí, co ji ve výbavičce chybí a s kamarádkami se na dáreček složte. Předejdete tak situaci, kdy se na oslavě sejde více stejných dárečků nebo něco, co už maminka doma dávno má.


Doufám, že se Vám náš článek líbil, veškerou dekoraci si můžete zakoupit v našem e-shopu. Pokud byste však měly zájem o dekoraci na míru, určitě se nám neváhejte ozvat, společně něco vymyslíme!


Za tým Party Rebels,

Klára

0 komentářů
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page